sunnuntai 20. huhtikuuta 2014

Kuvahaaste arjesta 1/5

Sain Facebookin kautta haasteen kertoa arjestani kuvin ja sanoin viiden päivän ajan ja haastaa viisi henkilöä mukaan.

Eilen vietimme päivän Keinuhongan Tilan pääsiäismarkkinoilla appivanhempien seurassa. Enpä olekkaan aikasemmin päässyt tutustumaan lihakarjan elämään. Päivän aikana tilalla järjestettiin sonnikierroksia, joissa tilan isäntä toimi oppaana. Oikein opettavainen ja mielenkiintoinen kierros.  

Noin 600 sonnin joukko elää pihattonavetoissa. Maitorotuiset elävät ikäryhmittäin omissa aitauksissaan, kun taas liharotuiset elävät yhdessä isossa avoimessa pihattonavetassa. Tila sijaitsee pohjavesialueella, joten heillä ei ole mahdollisuutta jaloittelutarhaan. Maitorotuiset eivät sellaisessa osaisi käyttäytyäkkään, vaan niiden aika menisi voimien mittelöintiin. Eläimillä oli kuitenkin pihattonavetoissaan tilaa temmeltää, ne oli tyytyväisen ja hyvän voivan näköisiä ja ruokaa on aina tarjolla. 

Maitorotuisten sonnien pihatto.

Liharotuisten sonnien pihatto.

Liharotuisten sonnien pihatto.

Kameran muistikortille tallentui valtava määrä kuvia hurmaavista sonneista. Alkaisin vain olemaan uutta kameraa vailla, kun nykyinen on jo kahdeksan vuotta vanha pokkarikamera, joten kuvia onkin rutkasti otettava, että onnistuneitakin mahtuisi joukkoon.

Maitorotuinen sonni

Lihakarjan kanssa tavoitellaan noin puolentoista kilon päiväkasvua ja teurasikäisiä ne ovat n. 18kk ikäisinä. Keinuhongan tilan lihaa myydään suoraan tilalta, mutta myös HK-ruokatalon ja Tammisen laatulihan tuotemerkeillä. Hyvällä mielellä voin Suomalaista lihaa ruoaksi laittaa!

Liharotuinen sonni

Pikkuvasikoille oli oma navettansa. Ne oli kyllä suloisia. Niiden kanssa olisi kyllä ihana puuhailla. Tilan isännän mukaan suotavampaa kuitenkin olisi, että sonnit jäisivät mielummin vähän aremmiksi. Aikuiset kesyt tonnikeijut tuppaavat tuottamaan enemmän ongelmia, kuin eiväthän he tiedosta omaa valtavaa kokoansa. :)


Markkinoilta lähdin havittelemaan suklaaleipää, mutta se valitettavasti kerkesi loppumaan. Himoitsemani Chjoko suklaapussin sen sijaan sain ja paketin jauhelihaa. Syötiin myös pihagrillistä herkulliset sonniburgerit. Myynnissä oli myös ihania käsitöitä ja sisustusesineitä.







Chjoko oli kyllä hintava (9,50€) suklaapussi,
mutta ihana päästä maistelemaan uuden valmistajan tuotoksia.

2 kommenttia :

  1. Mahtavan näköistä!! HArmi etten päässyt tänäkään vuonna ;((

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 16.5 siellä järjestetää päivä böndellä -tapahtuma. ;) (Bussikuljetus Helsingistä (Hki-Lahti-Padasjoki) klo 9.00.)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...