sunnuntai 19. lokakuuta 2014

Hirveilyä ja heppailuja

Perjantain ja lauantain välisenä yönä oli ollut ihan kunnolla pakkasta, joten mittari pysyi nollassa pitkälle päivää. Ei kuitenaan tuullut ja aurinko paistoi, joten ilma oli oikein miellyttävä. Hepat pääsivät laitumelle vain iltapäivästä hetkeksi virkistäytymään (maa kohmeessa). Myy jökötti haikeana laitumen portilla, että nytkö tämä tarhailuelämä taas alkoi.


Tänään lämpömittari näyttää plus viittä astetta ja vettä sataa, joten sää tuntuu paljon kylmemmältä. Hepat eivät yhtään ilahtuneet, kun saivat takit ylleen. Piristyivät kuitenkin, kun näkivät laitumen portin olevan auki. Täytyy ne kyllä ottaa taas illaksi tarhan puolelle, ettei Myy aivan räjähtäisi kosteasta heinästä. Laidun on kyllä syöty melko puhtaaksi, mutta kyllä ne sieltä jotain saa nyhdettyä irti. Etenkin Myy on kasvattanut jo valtavan talviturkin, mutta tuppaa sillä olemaan vähän turhan paljon liikakilojakin 


Parempi vain palata eilisiin tunnelmiin.. Isäntä kynti toisen kaurapelloista.


Tirpan kanssa käytiin maastolenkillä: Hevonen oli ööh, hieman menevällä tuulella. Olisi varmaan osannut näyttää piffit ja paffit, jos vain ratsastaja olisi osannut ne ratsastaa. Kyllä me kuitenkin enimmäkseen päästiin ihan pitkillä ohjilla kulkemaan. Ollessamme mm. keskellä naapurin sänkipeltoa ylitsemme lensi hyvin matalalta pienlentsikka, mutta siitä tamma ei ottanut sentään kierroksia! Päätin ratsastuksen laskeutumalla ojan pohjalle. Parkkeerasin hepan hieman liian lähelle ojaa ja kun hyppäsin selästä alas, olikin allani oja. Tirppa katsoi hölmistyneenä, että mitä sä siellä teet..


Isälläni on ollut tallin vintillä projekti. Se on uusinut lattiaa, tehnyt hyllyjä ja järjestellyt siellä olevaa roinaa. Sinne on tarkoitus tulla työtila ja "museotila" tilalta löytyneistä vanhoista esineistä. Nyt jo näyttää hirmuisen hyvältä!


Porkkanapenkistä ollaan edelleen saatu priima-porkkanoita, vai mitäs sanotte (porkkana miehen kädellä)? 


Perjantaina töitten jälkee tekaisin (hevosille lahjoituksena tulleista) omenoista toscapiirakan Helenan Hella ohjeen puolittamalla ja jauhelipiirakan. Loput syötiin eilen ulkona kahvitellessa.


Omena toscapiirakka

Pohja:
2 munaa
1 dl sokeria
2,5 dl jauhoja
1 tl leivinjauhetta
50 g voisulaa
0,5 dl maitoa
kanelia, kardemummaa
Pohjan päälle: omenoita

Kuorrutus:
50 g voita
1/4 dl jauhoja
3/4 dl sokeria
1/4 dl maitoa
50 g mantelilastuja

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää jauho-leivinjauhoseos sekä sulatettu voi ja maito. Sekoita taikinaa mahdollisimman vähän. Kaada taikina voideltuun piirakka- tai irtopohjavuokaan. Kuori ja paloittele omenat kuutioiksi. Levitä kuutioidut omenat piirakka pohjan päälle ja ripottele pinnalle kanelia ja kardemummaa.
Paista piirakkaa 200 asteessa noin 10 minuuttia. Tee sillä välin kuorrutus.
Sulata voi kattilassa. Lisää muut aineet joukkoon. Keitä hetki koko ajan sekoittaen pohjaa myöten. Levitä toscaseos puolikypsän piirakan päälle. Paista piirakkaa vielä 10-15 minuuttia.


Jauhelihapiirakka

Pohja:
150 g voita
3 dl vehnäjauhoja
3 rkl vettä
1/4 tl suolaa

Täyte:
400 g jauhelihaa
iso sipuli
paprika
2,5 dl kotimaista juustokermaa
2 kananmunaa
1 dl juustoraastetta
mustapippuria, suolaa,.. mausteita maun mukaan

Nypi voi ja jauhot sekaisin. Lisää kylmä vesi ja suola. Sekoita taikina tasaiseksi. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.
Ruskista pannulla jauheliha ja pilkotut sipuli ja paprika, Mausta maun mukaan. Kaada täyte vuokaan pohjan päälle. Sekoita kerma, munat ja juustoraaste yhteen ja kaada seos jauhelihan päälle.
Paista uunin keskitasossa 200 asteessa noin 30 min.


Illan kruunasi arpajaisvoitto hirvipeijaisista; köntsä jonkin näköistä hirvenlihaa, varmaan paistia. Hirvenlihaa tuli jo peijaisissa keiton muodossa syötyä ja hyvää oli!

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...