lauantai 2. marraskuuta 2013

Tipan lokakuu

Olen alkanut pitämään lokakuun alusta Tipan kanssa touhuamista pientä päiväkirjaa. Ei siitä julkista tekstiä pitänyt tulla, mutta miksipä en sitä voisi täällä vilauttaa, jos jotakuta sattuisikin vaikka kiinnostamaan puuhailumme.  :) Tippa on 3v suomenhevostamma. 

Tiistai-Torstai 1.-3.10 Tippa kävi tuttavani matkassa Ypäjällä. Tippaa juoksutettiin liinassa, ylitettiin ratsain puomeja ja hyppäsi se ensimmäiset esteensäkkin.

Perjantai 4.10 Tipan vapaapäivä. Taluttelua pellolla.

Lauantai 5.10 Ratsastusta pellolla. Reissu tehnyt hyvää; tamma ei juuri kyttäillyt mitä ympärillään tapahtui. Kovin olisi kulkenut lapa edellä ja etenkin oikeassa ohjassa vahvasti kiinni. Loppua kohden alkoi pehmetä suutuntuma ja hevonen kulkemaan suorempaa.  Loppukäynnit taluttaen ”sorakuopalla”.

Sunnuntai 6.10 Hevosagilityä. Tunneli oli ensimmäistä kerta, mutta hienosti läpi meni ja viimeisellä kerralla sujahti läpi vapaana pelkästä tunneli komennosta. Pahvilaatikko joka oli alun perin tarkoitettu lähinnä vain kierrettäväksi, osoittautui kaikista mielenkiintoisimmaksi. Sen kanssa olisi aikaa viettänyt pidempääkin.

…………………………………………………………………………………………………

Maanantai 7.10 Talutuslenkki ponin seurassa reilu tunti. Hirmuisen lupsakka ja otti lenkin lunkisti, vaikka autojakin meni ohitse ja seuraamme liittyi lenkkeilijä kahden koiransa kera. Hakauma tänään laitumella hiukan vaivannut.

Tiistai 8.10 Alkukäynnit ja -ravit juoksuttaen sivuohjien kanssa. Jonka jälkeen jumppailin ratsain kentällä n.20min. Käyntiä ja ravia hakien tuntumaa. Nöyrä! Todella kiva! 

Keskiviikko 9.10 Tipan vapaapäivä..

Torstai 10.10 Tänään oli tarkoitus tehdä syksyinen metsäretki, kauniissa auringon paisteessa. Heppa laukkasi laitumelta luokseni, pysähtyi eteeni. Hymm.. ratsastuskypärä päässä; karkuun! Heponen liikutti itse itsenä juoksemalla laitumella ja tarhassa itsensä hikeen asti. Antautumisensa jälkeen heitin sille kuitenkin satulan selkään, suitset päähän ja hyppäsin selkään. Köpöteltiin n. 20-30min metsässä. Hakauma vaivannut jonkin verran, mutta vapaana laukkasi hyvää laukkaa!

Perjantai 11.10 Siskon kummityttö vietti kaverinsa kanssa viikonlopun siskollani kyläillen. Tytöt kävivät ponin kanssa kokeilemassa agilityä ja lopuksi näytin Tirpan taidonnäytteet. Kiersimme tamman kanssa radan ensin taluttaen ja sen jälkeen tuli perässä vapaana seuraten (tunneli, ruohomatto, lava, este) kävellen ja juosten. Taitava tamma! Tirpan vapaapäivä. Hakauma jonkin verran vaivannut.

Lauantai 12.10 Tipan vapaa päivä.

Sunnuntai 13.10 Käynti-hölkkä maastolenkki ratsain (isäntä pyörällä mukana) n. 5km. Hepo jälleen hirmuisen lupsakka, mutta kovin tuntui aristavan kiviä. Lenkin jälkeen käytiin nostamassa pellolla laukat ja annoin tamman vähän irrotella, kun maastossa liikkui niin varoen. Loppukäynnit taluttaen. Huomattavasti liikkui pellolla paremmin.

…………………………………………………………………………………………………

Maanantai 14.10 Käyntimaastolenkki ratsain n. 45min, siskoni ponin kanssa mukana. Tamma liikkui hyvin! Tipan iltalämpö 37,88.

Tiistai 15.10 Tipan vapaapäivä.

Keskiviikko 16.10 Klinikka reissu Hyvinkäälle takapolvien hakaumien takia. 

Kuvaustulos: Mtj hieman suorat (puutteelliset polvien ja kintereiden kulmaukset). Palpatorisesti takajaloissa ei poikkeavaa: nivelet, jännetupet ja jänteet norm. Liike käynnissä suoralla ja pienellä ympyrällä normaali. Ravissa suoralla liike normaali. Eli hevoseni takapolvet ovat kunnossa!
Hoito-ohjeet: Takapään lihaksiston heikkous altistaa takapolvien hakautumiselle. Myös rakenteella voi olla merkitystä (suorapolviset, kuten Tippa hakautuvat herkemmin). Hevosella ei havaittu rtg-tutkimuksessa poikkeavaa mtj polvien osalta. Hakautumisongelman ratkaisemiseksi suositellaan ensisijaisesti lihaksiston voimistamista. Erityisesti kiipeily, maapuomi-, kavalettityöskentely sekä laukkatyöskentely ratsain tai juoksuttaen on suositeltavaa. Myös fysioterapeutin suorittamasta tens-sähköstimulaatiosta voi olla apua.
Illalla vielä juoksutin Tirpan. Liikkui hyvin ja reippaasti. 

Torstai 17.10 Ratsastusta kentällä vajaa puoli tuntia ja loppukäynnit taluttaen. Menimme ravipuomeja. Hepo hyvin reipas ja miltein imi puomeille. Nosteli puomien päällä hyvin jalkojaan (kolme puomia toisella pitkällä sivulla ja kolme puomia leveyssuuntaan keskihalkaisijalla). Nostettiin laukat molempiin suuntiin. Laukan nostot (/laukkaaminen ratsastajan kanssa) pikkukentällämme vielä kovin vaikeaa (pellolla nostaa nätisti).

Perjantai 18.10 Tunnin reipas talutuslenkki maastossa.

Lauantai 19.10 Tirpan vapaapäivä.

Sunnuntai 20.10 N. tunnin metsälenkki ratsain metsäpolkuja pitkin. Heposta löytyi reippaasti virtaa lenkin jälkeen, joten kävimme vielä tallin viereisellä suoralla ravailemassa (ja nostamassa laukat). Häädettiin myös kettu pellolta. :)  Loppukäynnit taluttaen.

…………………………………………………………………………………………………

Maanantai 21.10 Reilu tunnin talutuslenkki maastossa.

Tiistai 22.10 Kengittäjä kävi kaviot katsomassa, mutta eipä niissä ollut vuoltavaa. Otti kuitenkin kavioista mitat, jos vaikka hepo saisi jossain vaiheessa kengät alle. Hakauma vaivannut oikean takajalan lukkiutumisilla. Juoksutin Tirpan pellolla. Rikkoi herkästi ravista laukalle, jolloin takaosakin lukkiutui; ”supussa kovaa laukkaa kiihdyttäen ja hepon yrityksenä saada jalka laukeamaan”. Kerran meni nurinkin, kun vauhtia oli liikaa. Loppua kohden hieman parempi.

Keskiviikko 23.10 Ulostusnäyte (matojen varalta) lähetetty Ellab:iin. Puolen tunnin maastolenkki ratsain (n. 3km). Kaksi autoa ohitettiin hyvin lunkisti, mutta kolmas auto (pakettiauto) oli liikaa. Hyppy loikka ympäri ja puhinat päälle. Taisi kuljettaja vähän säikähtää. Muuten lenkki sujui mukavasti. Ensimmäiset kunnon laukat tiellä ilman, että hepoa saa tuuppia koko ajan eteenpäin!

Torstai 24.10 Tirpan vapaapäivä. Kakkakikkare-näytteiden tulokset tulivat jo: Myyllä ei ole mitään, mutta Tirppa kaipaa madotusta. Tamman mielen virkistykseksi, kasasin sille irtojuoksutuskujan ja hyppäytin muutamat pikkuesteet. Kivan näköisiä pomppuja ja tamma juoksee kujaan hyvin mielellään itsekseen. Oikeassa kierroksessa kerran jalka hakautui. Leikittiin myös pitkästä aikaan jumppapallolla; taitava pallon kuljettaja.

Perjantai 25.10 Viiden kilsan reipahko maastolenkki ratsain. Siskoni ja poni kärryillä ajaen mukana. Pieni jälkihiki pukkasi tammalle reissun jälkeen.

Lauantai 26.10 Litimärkinä vesisateessa ratsastelua kentällä. Ravikavaletteja ja muutaman kerran hypättiin (jos sitä nyt voi hyppäämiseksi kutsua) pieni ristikko ja pysty. Todella hyvin Tippa keskittyi kavaleteilla jalkojen nostamiseen. Lopuksi mentiin vielä tielle ravaamaan suoraan ja pellolla tamman pyynnöstä vähän laukattiin ja köpöteltiin loppukäynnit. Yhteensä työskentelyä n. kolme varttia ja taluttelut päälle.

Sunnuntai 27.10 Tirpan vapaapäivä.

…………………………………………………………………………………………………

Maanantai 28.10 N. tunnin maastoilua, josta jokunen tovi naapureiden kanssa rupattelua (hevonen seisoi hienosti paikoillaan, vaikka koira pyöri jaloissa ja lasten rattaatkin tuli viereen). Ravasi ja yleensäkin liikkui kovin tahmeasti takaosastaan.

Tiistai 29.10 Juoksutin kentällä (sivuohjatkin käytössä).

Keskiviikko 30.10 Tirpan vapaapäivä.

Torstai 31.10 Heitettiin ratsain maastolenkki ja lenkin jälkeen kävimme vielä pellolla nostamassa laukat. Työskentelyä yhteensä vähän vajaa tunti. 

Perjantai 01.11 Tirpan vapaapäivä.

Lauantai 02.11 Tunnin käyntilenkki ratsain maastossa. Lupsakka hepo ja liikkui hyvin.

Uusi Horsewaren fleece-loimi. Ruskean värinen olisi ollut kivempi, mutta kyllä tämäkin on ihan kiva.

4 kommenttia :

 1. mie luin ensin että tipaton lokakuu..olin jo ihan kauhuissani jotta mitä ihmettä??noh..onneksi oli lukihärö..kaunis tuo tein eläin kyllä on, ei voi muuta sanoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu pari päivää Tirppa-Liisa oli lokakuusta pois kotoa, muttei suinkaan koko kuukautta ja tuolla se näyttää nytkin Kiinaa kaivautuvan, joten hengissä hepo on (kaivelee tarhaansa kuoppia ja muistuttaa enemmänkin villisikaa). Ja itsekkään en aivan tipattomana lokakuuta viettänyt; muutama sauna-situkka tuli hörpittyä. :D

   Poista
 2. Wau, miten monipuolisesti jaksat ja ehdit touhuilla heppojen kanssa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä mä ainakin yritän olla tunnollinen liikutusten kanssa ja pitäytyä molempien kanssa vain kahdessa vapaa päivässä viikossa. Kyllä nuissa kieltämättä on ihan kiitettävästi illat ja viikonloput kiinni, mutta on ne vaan niin mahtavia otuksia ja nautin nuiden kanssa touhuamisesta. :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...