sunnuntai 27. joulukuuta 2015

Joulun tunnelmia ja makuja

Joulu meni syöden ja leväten. Ihana joulu <3. Voitin luottoa (joulu) unelmiin nettiarvonnasta 150€ K-ryhmän lahjakortin, jonka käytimme jouluruokiin. Kyllä meillä pöydät sitten notkuivatkin herkuista! Alla on muutamia tämän joulun suosikkireseptejäni.








Piimäjuusto

1 l täysmaitoa
2 kpl  kananmunia
3 dl kirnupiimää
suolaa

Kuumenna maito sekoitellen kiehumispisteeseen 95 asteiseksi, paksupohjaisessa tai pinnoitetussa kattilassa. Lisää joukkoon suola.
Vatkaa munien rakenne rikki kulhossa. Lisää piimä. Kaada piimä-munaseos hitaasti hämmentäen kuumaan maidon joukkoon. Kuumenna seos uudelleen, kunnes se kuplahtaa (85-90 asteiseksi).
Sekoita hiljalleen koko ajan. Nosta kattila pois levyltä. 
Peitä kannella. Anna heran erottua n. 30 minuuttia.
 Kostuta sideharso ja vuoraa sillä juustomuotti tai terässiivilä. Nosta juustomassa reikäkauhalla muottiin. Peitä juustomassa sideharsolla ja aseta sen päälle paino. Anna heran valua jääkaapissa yön oli.
Kumoa juusto tarjoiluastialle. Juusto säilyy jääkaapissa muutaman päivän ajan.


Kirjolohenmätimousse ruisnapeilla

100 g kirjolohen mätiä
1 dl kuohukermaa
0,5 dl ranskankermaa
mustapippuria, suolaa, tilliä
1 rkl sitruunanmehua
1 liivatelehti

Laita liivatelehti likoamaan kylmään veteen. Valuta mäti tarvittaessa kuivaksi. Vaahdota kermat. Sekoita mäti kerman joukkoon ja mausta. Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi ja sulata siihen liivatelehti. Kaada hieman jäähtynyt liivateseos massan joukkoon. Laita kylmään jähmettymään. Sekoita massaa kevyesti jähmettymisen aikana, jotta mäti ei painu pohjalle. Annostele moussea ruisnappien päälle lusikalla tai pursottamalla.



Valkosipulinen-juustoporkkanasalaatti

3 dl porkkanaraastetta
3 dl juustoraastetta (esim. edam tai gouda/mozzarella)
5 kynttä valkospulia
ranskankermaa
majoneesia
mustapippuria

Sekoita raasteet keskenään. Murskaa valkosipulit joukkoon. Lisää ranskankermaa ja majoneesia kunnes seos vaikuttaa sopivalta. Mausta pippurilla. Anna vetäytyä ja maustua kylmässä, vähintään muutaman tunnin.


Bataattilaatikko

1 kg bataattia
2 dl ruokakermaa tai punaista maitoa
1 dl korppujauhoja
1/2 dl siirappia
1 kpl muna
2 rkl rypsiöljyä
1 tl suolaa
1/4 tl valkopippuria
1/4 tl muskottipähkinää
1/4 tl inkivääriä
Pinnalle:
2 rkl korppujauhoja
2 rkl voita

Kuori ja lohko bataatit ja keitä ne suolalla maustetussa niukassa vedessä. Anna korppujauhojen muhia sillä aikaa kermassa.Valuta bataateista vesi pois ja survo ne. Sekoita sähkövatkaimella joukkoon öljy ja muna. Sekoita siirappi kermaan ja sekoita seos bataattien joukkoon ja lisää vielä mausteet. Tarkista suola.
Kumoa seos voideltuun uunivuokaan. Ripottele pintaan korppujauhoja ja painele kuvioita lusikalla.
Vuole bataattilaatikkovuokaan vielä voinokareita. Kypsennä bataattilaatikkoa 150-asteisessa uunissa noin 2 tuntia.

Graavilohta, savusiikaa, smetanasilliä, äyriäissalaattia, munasilliä, vihreäsalaattia, sienisalaattia, kylmäsavulohirullia..


Vaivaamaton rusinapataleipä
7 dl vehnäjauhoja
2 tl suolaa
0,5 tl kuivahiivaa
3,5 dl kädenlämpöistä vettä
42 g rusinoita (pienen rusinapaketin verran)
nestettä rusinoiden turvotukseen esim. 0,5 dl kotikaljaa

Laita rusinat turpoamaan hyvissä ajoin.
Sekoita kuivat aineet keskenään, sekoita joukkoon rusinat, kaada vesi joukkoon ja sekoita puuhaarukalla taikina sekaisin. Peitä taikina tiukasti kelmulla (itse tein kannellisessa taikinakulhossa) ja anna kohota 12 - 18 tuntia.

Lämmitä uuni 225 asteeseen ja laita kannellinen pata kuumenemaan samalla. Kaavi taikina jauhotetulle pöydälle, lisää jouhoa myös taikinan päälle ja pyöräytä palloksi. Peitä löyhälti tuorekelmulla ja anna levätä puoli tuntia. Heitä taikinapallo kuumaan pataan, laita kansi päälle ja paista puoli tuntia. Ota kansi pois ja paista vielä ilman kantta 15 min.


Crème brûlée

vaniljatanko
3,5 dl kuohukermaa
1 dl rasvatonta maitoa
4 keltuaista
1/2 dl sokeria

Pinnalle
hienoa ruokokidesokeria

Halkaise vaniljatanko. Kaavi sen sisus (siemenet) leikkuuveitsen hamarapuolella. Laita ne ja tanko kattilaan yhdessä kerman ja maidon kanssa. Kuumenna seos kiehumispisteeseen.
Yhdistä kulhossa keltuaiset ja sokeri, vatkaa niitä hetkisen kevyesti. Kaada kuuma kermamaito munamassan joukkoon ohuena nauhana. Sekoita koko ajan hyvin, mutta älä vatkaa liikaa ettei pinnalle muodostu vaahtoa. Kaada seos siivilän läpi annosvuokiin.
Nosta annosvuoat syvälle uunipannulle. Siirrä uuniin. Kaada uunipannulle kuumaa vettä niin, että se ulottuu annosvuokien puoliväliin.
Kypsennä uunin alaosassa 190 asteessa 20 - 25 min. Ota uunista, kun massa alkaa olla hyytynyttä, mutta ei vielä kovaa. Anna jäähtyä jääkaapissa 2 - 3 tuntia. Ripottele juuri ennen tarjoilua pinnalle ruokokidesokeria. Paahda jälkiruokiin karamellimainen, rapea pinta kaasupolttimella.






"Tiedän, en saisi olla täällä, mutta kun on joulu.."


Pukki toi..

Siskon perheeltä saimme myöskin kolme heidän oma tekemää joulupalloa, joissa komeilee John Deere logo, sekä meidän Pikku Myy!




23.12.2015
Lämpötila näytti plus neljää astetta ja aurinkokin hetkisen pilkahteli taivaalta.

23.12.2014
"Lunta on maassa ja pakkasta on viitisen astetta."

22.12.2013
"Ei voi keliä kovinkaan jouluisaksi kehua. Itsenäisyyspäivänä satoi lunta, mutta se suli pois. Nyt tihkuttaa vettä ja lämpömittari näyttää plus viittä astetta."

Siskon tekemä hieno pipariluomus.

4 kommenttia :

  1. Onpas herkullisen näköinen joulupöytä! Ja mitä pipariluomuksia!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eihän nuihin kuviin edes mahtuneet kaikki herkut. Perunalaatikko, lohet... ;D

      Poista
  2. Tuo valkosipulinen-juustoporkkanasalaatti jäi aika kovin kutkuttelemaan, sitä on pakko testata. Vaikuttaa aika erikoiselta yhdistelmältä, mutta jos se kerran on ollut yksi teidän joulupöydän kunkuista, niin eihän se huonoa voi olla! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on niin hyvää! Anoppi on joskus napannut ohjeen jostain lehdestä ja se on kuulemma Venäläinen ohje. Tuota on sitten tehty sen jälkeen joka joulu joulupöytään. Mun on pitänyt tehdä tuota ihan arkilisukkeeksikin, mutta ei sitä ole vaan muistanut. :D

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...