perjantai 13. joulukuuta 2013

Heppa-haaste

Nappasin haasteen Outin blogista. :)

"Tämä haaste on tarkoitettu niille jotka omistavat hevosen/hevosia. Tarkoitus olisi myös, että kysymyksiin vastattaisiin vähän laajemmin kuin yhdellä sanalla. Haasta vähintään kolme blogia, ei takaisin haastamista. Sinun pitää kertoa blogissasi kenet olet haastanut."

Kerro hevosestasi: rotu, taso ja hieman luonnetta.
Hevoset vai ponit? Miksi?
Ensimmäinen hevonen/poni, jolla ratsastit itsenäisesti enemmän?
Kumpi parempi, kengätön vai kengällinen? Hevosesi kenkien koko? (Jos se on kengässä)
Klippaus: Puolesta vai vastaan?
Tarhaavatko hevosesi yksin vai laumassa? Miksi?
Ratkaiseeko hevosessa enemmän sen luonne vaiko ulkonäkö (kuten väri)?
Millainen on hyvä hevosblogi?
Pahin tippumisesi?
Kuinka monta loimea hevosesi omistaa?
Kuinka usein hevosesi liikkuu?
Oletko varovainen vai "uhkarohkea" ratsastaja?

Kerro hevosestasi: rotu, taso ja hieman luonnetta.
Aarteen Tippa "Tippa/Tirppa/Tirppa-Liisa" on kolmevuotias suomenhevostamma, josta haaveilen itselleni harrasteratsua. Tasoltaan tamma on vielä aloittelija. Jarru ja kaasu toimii. Sen kanssa on heitetty maastolenkkejä ja hypätty jo muutamat pienet esteet. Nostaa laukat ja omaa jo aika hyvän tasapainon. Tällä hetkellä harjoitellaan jalka-apujen tunnistamista, että niilläkin voisi menopeliä ohjata. Tipan luonnetta on vaikea kuvata; se on oikea mussukka, mutta ajoittain hyvinkin vahvaluonteinen. Sen olemus riippu ihan päivästä; on hyviä päivä, on huonoja päiviä ja on päiviä siltä väliltä. Välillä liitelen pilvissä, kun omistan oikean enkelihevosen ja välillä olen aivan valmis tekemään siitä talvikintaat ja käsilaukun samasta kuosista. :)Aarteen Pikku Myy "Myy/Poni" on kuusivuotias shetlanninponitamma, jonka otin meille Tipan seurakaveriksi ja omaksi monipuoliseksi harrastekaveriksi. Myy kantaa selässään pientä ratsastajaa, sen kanssa  voi käydä kärrylenkeillä, sen kanssa voi harrastaa minisuksi/potkukelkka/pyöräily-lenkkejä. Ratsastajan kanssa laukkaaminen on vielä vaikeaa, mutta kärryjen kanssa laukka nousee laukkakäskystä. Poni omaa hellyttävän koiranpentu katseen ja on olemukseltaan hyvin sympaattinen. Se on peloton ja omaa pitkän pinnan. Mutta kyllä siitä herkkä puolikin, ajoittain näyttäytyy.   Hevoset vai ponit? Miksi?
Molemmat tallista löytyy. Enkä mä muutenkaan voi tuohon vastata, ettei toiselle tule paha mieli. :) Ponit ovat aivan ihania, mutta ratsastuksesta, kun pidän niin siihen ei sovellu itselleni, kuin hevoset.Ensimmäinen hevonen/poni, jolla ratsastit itsenäisesti enemmän?
Netta oli ensimmäinen hoitoponini, jolla ratsastelin yksityistallilla isosiskoni valvovien silmien alla. Aiemminkin blogissa mainitsemani suomenhevostamma Lento oli ensimmäinen hevonen jota itsenäisesti kävin hoitamassa ja ratsastelemassa.

Kumpi parempi, kengätön vai kengällinen? Hevosesi kenkien koko? (Jos se on kengässä)
Kysymykseen en löydä yhtä ja oikeaa vastausta; hevoskohtaista. Meidän otuksilla ei ole kenkiä jaloissa. Ponilla on hyvät vahvat kaviot ja se on ainakin tähän asti pärjännyt oikein hyvin kengättömänä ja kengättömänä saa ollakkin. Ponin liikutukset ovat onnistuneet säällä, kuin säällä ja tarhan saa pidettyä hyväpohjaisena, joten liukkaatkaan kelit ei ole tuottaneet pahemmin pään vaivaa. Myös Tipalla on hyvät vahvat kaviot ja on pärjännyt tähän asti ilman kenkiä (myös kengittäjämme suositus; jotta kavioaines saa kasvaa vahvaksi). Talven haluaisin vielä sinnitellä ilman kenkiä, jotta hokkeja ei tarvitsisi laitella (ponikin säilyisi ehjempänä), mutta keväällä kengät jo kyllä haluaisin. Tamma mm. maastolenkeillä aristelee kiviä kavion pohjassa, joten toivoisin täten "rennompia" maastolenkkejä. Tippa on myös kova kaivamaan kuoppia, joten tälläkin hetkellä toinen etukavio on kovasti kutistunut, joten kulumisen estämiseksi kengät voisi laittaa vaikka heti. Klippaus: Puolesta vai vastaan?
Kylllä mä pidän klippausta ihan hyvänä vaihtoehtona. En näe siihen mitään syytä miksi ei hevosta saisi klipata. Isännän mielestä hepan omistajillle, jotka trimmailevat otuksiensa kylkiin kaikenmaailman mauttomia kuvioita ei saisi antaa konetta käteen ja hepat saisivat pitää karvansa yllä. ;) 

Tarhaavatko hevosesi yksin vai laumassa? Miksi?
Kaksistaan tarhaavat ja laiduntavat; isompikin lauma olisi kiva. Jos suinkin hevonen vain tulee toimeen muiden kanssa, ei niiden kuuluisi yksikseen ulkoilla. Hevonen on laumaeläin. Mutta onhan näitä heppoja, jotka eivät vain tule toimeen muiden kanssa...

Ratkaiseeko hevosessa enemmän sen luonne vaiko ulkonäkö (kuten väri)?
Tirppa-Liisan ostin ulkonäön ja värin perusteella. :D Myyn ostin "sikasäkissä", se oli märkä ja hirmuinen karvapallero ja vaikutti jopa hieman aralta. (Parivaljakon huvittavasta ostohistoriasta täytyykin mun kyllä jossain vaiheessa kirjoittaa ihan oma postaus). Jos lähtisin nyt hevoskaupoille; niin en ottaisi enään nuorta hevosta, joten luonteella olisi isompi merkitys, mutta kyllä värin ja ulkomuodonkin olisi miellytettävä.Millainen on hyvä hevosblogi?
Realistisesti (ilot ja surut) ja mukaansa tempaavasti kirjoitetut postaukset, joihin on liitetty kuvia. Ei kuitenkaan liian pitkiä stooreja. Plussana kaunis ulkoasu. 

Pahin tippumisesi?
Nuori Netta-poni säikähti maastossa vastaan tulevaa perhettä, jotka työnsivät lastenvaunuja. Kaameat vaunut pelottivat ponipoloa niin, että se otti jalat alleen ja sinkosi kotiin. Tallin pihan ristyksessä siskoni oli vastassa jarruttamassa ponia, mutta poni päättikin kiertää hänet ja siinä mutkassa minä jäin kyydistä pois. Lensin kaaressa naama edellä soratielle. Koko poskeni ja leukani oli aivan ruvella.
Toisella kertaa sama poni säikähti pellolla ratsasteassamma tiellä menevää ravuria. Jälleen kiidettiin kohti tallia, mutta matkalla tulikin vastaan aitatolppa joka jäi ponin ja jalkani väliin, joten pyörähdin alas tolpan ympäri. Ilmat lähti pihalle ja taisi siinä kylkiluukin murtua.

Kuinka monta loimea hevosesi omistaa?
Tippa omistaa: yhden sadeloimen, kaksi fleece-loimea, yhden toppaloimen ja heijastinloimen (5 kpl). 
Myy omistaa: kaksi sadeloimea, yhden fleece-loimen, yhden toppaloimen, ötökkäloimen ja heijastinloimen (6kpl).

Kuinka usein hevosesi liikkuu?
Pyrin liikuttamaan molemmat viitenä päivänä viikossa ja tarjoamaan kaksi vapaapäivää. Monipuolista liikuntaa sääolosuhteet huomioiden. Oletko varovainen vai "uhkarohkea" ratsastaja?
Kyllä sitä pysyy hevosen, kuin hevosenkin kyydissä, mutta nykyään sitä on niin mukavuuden haluinen, ettei edes halua ottaa turhia riskejä. Olen ollut "uhkarohkea", mutta muutamat kovemmat kolhut heppojen kanssa on saanut varovaisemmaksi. :)

Haastan kaikki ketkä tämän lukevat ja omistaa oman hevosen!

1 kommentti :

  1. Ostoshistoriapostausta odotellessa ;O)
    Hyviä kuvia, molemmat on niiiiin nättejä =)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...